Fransa’dan schengen vizesi nasıl alınır? Dikkat edilmesi gereken konular nelerdir? gibi soruların cevaplarını bulabileceğiniz yazım, vize sürecinizde size oldukça yardımcı olacaktır.

Schengen Vize Sürecini Kısaca Özetlemek Gerekirse

Fransa’dan schengen vizesi almak için aracı bir kuruma başvuru yapmanız gerekir. Aracı kurumun adı : VfsGlobal. VfsGlobal’e gitmeden önce,

  • Schengen vizesi için gerekli başvuru evraklarını hazırlayın.
  • VfsGlobal‘in websitesinden başvuru için randevu alın.
  • Randevu saatinde VfsGlobal’e gidin. Evraklarınızı teslim edin.

Adım Adım Schengen Vize Süreci

Google’a “fransa vize” yazdığınızda çıkan sonuçlardan biri  aşağıdaki adrestir.

 http://www.vfsglobal.com/france/turkey/ 

Bu adrese tıklayın. “Başvurunuzu nasıl yapacaksınız ?” bölümünde vize süreciyle ilgili ayrıntılı bir anlatım var. Mutlaka inceleyin. Burada vize başvuru formunu nasıl dolduracağınızı anlatan türkçe bir doküman göreceksiniz. Onu indirmeyi unutmayın.

Öncelikle vfsGlobal’in websitesine gidip randevu saatlerini kontrol etmenizi öneririm. Özellikle yurtdışına çıkmanıza 1 aydan daha kısa bir süre kaldıysa mutlaka kontrol edin. Randevu için çok az gününüz olabilir. Hiç gününüz kalmamış da olabilir.

VfsGlobal’den Vize Başvuru Randevusu Nasıl Alınır?

VfsGlobal’in websitesinde bir randevu kaydı oluşturmadan önce üyelik kaydı oluşturmanız gerekir.  https://online.vfsglobal.com/GlobalAppointment/ adresine girin. Adınız, soyadınız, mail adresiniz gibi kişisel bilgilerinizi girerek üyelik kaydınızı oluşturun. Tekrar ana sayfaya gelip mail adresiniz ve şifrenizle giriş yapın. Sol üst köşede yer alan “Schedule Appointment” bölümüne tıklayın. 

  • İlk olarak başvuru yapacağınız merkezi seçin. Ülkemizde, Ankara’da 1, İzmir’de 1 ve İstanbul’da 2 olmak üzere toplamda 4 adet başvuru merkezi bulunuyor. İstanbul’daysanız, her iki başvuru merkezini kontrol edip, size uygun tarihe randevu alabilirsiniz. Harbiye tarafı genelde çok yoğun oluyor. 
  • Vize Category bölümünü “SHORT TERM” seçmelisiniz. Eğer erken saat başvuru seçerseniz, 07 ile 08 saatleri arasında başvuru işlemlerinizi yapabilirsiniz. Bu durumda eğer çalışıyorsanız işten izin almanız gerekmez. Ancak bu hizmet ücretlidir. 25 EUR (2018 yılı))

Bu noktada “Click here to know the earliest available date” linkine tıklayarak en yakın randevu  gününü görebilirsiniz.

Bu aşamadan sonra isterseniz devam edin, randevu kaydınızı tamamlayın; isterseniz başvuru evraklarınızı hazırladıktan sonra tekrar bu adrese gelin, randevu kaydınızı en baştan oluşturun.

Ben randevu kaydını anlatmaya devam edeyim.

Bu sayfadan bir sonraki sayfaya geçip “add applicant” butonuna tıklayın. Başvuru yapacağınız her kişi için ayrı ayrı form oluşturun.

Gün ve saat seçimini yapıp devam edin.

Randevu kaydını oluşturduğunuzda mail adresinize bilgi maili gelecektir. Randevu kaydınızı yazıcıdan bastırıp vize evraklarınızın içine ekleyin. Başvuru merkezine vardığınızda randevu kaydınızı göstermeniz gerekir.

Şimdi schengen vizesi için hangi belgeler gerekli, Bi bakalım.(Vize Başvuru Formunu doldurduğunuzda, formu “submit” ederseniz, gerekli belgeleri bu aşamada da görebilirsiniz.)

Schengen Vize Başvurusu İçin Gerekli Belgeler
  1. Vize Başvuru Formu.(Aşağıda başvuru formundan bahsettim.)
  2. Kimlik fotokopisi.
  3. 2 adet yeni biyometrik fotoğraf. Pasaportta  ve eski vizede kullanılan fotoğraftan farklı olmalı.
  4. Pasaport ve pasaport fotokopisi. (Pasaport, seyahat dönüş tarihinden sonra en az 3 ay geçerli olacak)
  5. Gidiş-dönüş uçak bileti rezervasyonu.
  6. Eğer bir tur acentasıyla gidiyorsanız, organize gezinin onay belgesi.
  7. Seyahat sağlık sigortası. Seyahat sağlık sigortasını banka hesabınızın olduğu herhangi bir bankadan yapabilirsiniz.  Ya da bir sigorta şirketine başvurmanız gerekir. 4 gün için kişi başı 29TL(2018 yılı)
  8. Otel rezervasyonu.
  9. Banka hesap dökümleri.
  10. Eğer bir çocuk için başvuru yapıyorsanız tüm bu belgelere ek olarak; Vukuatlı Nüfus Kayıt Örneği ve Doğum Belgesi gerekli. Her ikisi de herhangi bir nüfus müdürlüğünden alınabilir. Çocuk, eğer anne ve babası ile birlikte seyahat etmiyorsa muvafakatname belgesini de almanız gerekir.(Biz hep birlikte seyahat ettiğimiz için muvafakatnameye gerek olmadı. Ancak İtalya’ya da hep birlikte gittiğimiz halde muvafakatnameye gerek olmuştu.)
  11. Eğer çalışan biriyseniz, aşağıdaki belgelere ihtiyacınız var.
  • Ssk hizmet dökümü. E- devlettten “BARKODLU BELGE OLUŞTUR” butonuna tıklayarak belgenizi alabilirsiniz.
  • İşveren kurum tarafından, kişinin seyahat sebebi, meslek durumu, pozisyonu, seyahat tarihleri gibi konuları içeren vize talebinde bulunulacak Schengen ülkesinin konsolosluğuna hitaben yazılmış, ıslak imzalı kaşeli, şirketin antetli kağıdına yazılmış bir vize talep dilekçesi,
  • İzin süresini belirten Fransızca veya İngilizce çalışma belgesi.(Türkçe verebilirsiniz. Sorun olmuyor.) 
  • Güncel vergi levhası fotokopisi.
  • Orijinal ve güncel, İngilizce faaliyet belgesi.
  • Ticaret Sicil Gazetesi fotokopisi.
  • Sigortalı işe giriş bildirgesi.
  • Son 3 ayı gösteren, kaşeli ve imzalı maaş bordrosu.
  • İmza sirküleri.
  • Çalıştığınız firmanın merkez ofisi bulunduğunuz şehirden farklı bir yerdeyse ikametgah gerekebilir.(e-devletten ya da herhangi bir nüfus müdürlüğünden alabilirsiniz.)
 Vize Başvuru Formu Nasıl Oluşturulur?

https://france-visas.gouv.fr/   adresine giriş yapın. Adınız, soyadınız, mail adresiniz gibi kişisel bilgilerinizi girerek üyelik kaydınızı oluşturun.

Uyelik hesabınızı açtıktan sonra başvuru formunuzu doldurmaya başlayabilirsiniz. Başvuru yapacağınız kişi sayısı kadar form oluşturmanız gerekir. Ben, eşim ve oğlumun formlarıyla birlikte 3 adet form doldurdum.

NOT: Aklınıza takılan bir soru olursa, vfsGlobal‘in çağrı merkezinden yardım almaktan çekinmeyin. Çağrı merkezi çalışanları her konuda yardımcı oluyor.

NOT: Vize çıkış suresi 3-15 iş günüdür. Ancak VfsGlobal’deki çalışan, vize çıkış süresini 3 iş günü olarak söyledi. Ve gerçektende 3 günde vizemiz çıktı.

 

EK NOT : Son olarak da “yurtdışı çıkış harcına” değinmek istiyorum. Konunun vizeyle hiç alakası yok ama aklıma gelmişken belirteyim. Biliyorsunuz ki ülkeden çıkış yaptığınızda devlete  bir harç ödemeniz gerekir. Bu ücreti hava limanında ödeyebiliyorsunuz. Ancak orada uğraşmak istemezseniz, harcı herhangi bir bankaya yatırabilirsiniz. Bu işlem için Pasaport no, isim ve soyisim bilgileri yeterli. Kişi başı 15tl(2018 yılı)  Ülkeden çıkış yaparken bu dekontu da yanınızda bulundurmalısınız.. 

Yakın zamanda, bloguma Fransa ile ilgili aşağıdaki yazıları ekledim.

Alsace Gezi Rotasını Nasıl Oluşturduk. Okumak için tıklayın: Alsace Şarap Yolu Gezi Rehberi

Fransa’nın Masalsı Şehri Colmar ile Tanışın: Colmar hakkında herşey

Colmar’da konaklama için çok güzel bir ev önerim var: Colmar Konaklama: Yoksa Siz Hala AIRBNB ile Tanışmadınız mı?

Strasbourg Nasıl Gezilir? Okumak için tıklayın: Strasbourg Gezi Rehberi

 

Bunu Sosyal medyada paylaşın...

Author

Write A Comment