5 günlük Alsace gezisinde çok şey yaşadım, öğrendim, tecrübe ettim. 2-3 yıla kadar nerede olduğunu bilmediğim, adını dahi hiç duymadığım bu topraklarda bulunmak çok çok güzeldi. Güzeldi ne demek? Harikaydı👍
Paylaşacak çok anı, fotoğraf ve bilgi var. Alsace gezi notlarını toparladım. İşte şimdi, Alsace gezi rehberini yazmaya hazırım. Öncelikle “Alsace nasıl okunur?” sorusuna cevap vererek başlayayım. Alsace’ın okunuşu, “Alsas” şeklindedir.
Alsace Nerede?
Alsas, Fransa’nın kuzeydoğusunda Ren nehri boyunca uzanan tarihi bir bölgedir. Yüzyıllar boyu Almanya ve Fransa arasında yer değiştirmiş olan bu bölge her iki kültürün karışımından oluşuyor. Başkenti ise Strasbourg(Strazburg).

Alsas bölgesi şarap yoluyla ünlüdür. Alsace şarap rotası gotik katedrallerin yükseldiği güzel bir avrupa sehri olan Strasbourg’un üst taraflarında yer alan Marlenheim kasabasından başlar. Göz alabildiğine uzanan üzüm bağlarıyla sarılı, pastel renkli evleriyle dikkat çeken kasabalara doğru devam eder. 170 km’lik rotanın sonlandığı yer ise Thann kasabasıdır.

Alsas turu haritasından görüldüğü üzere Alsas’da bir çok köy ve kasaba var. Hepsini gezmek gerekmiyor. Şarap rotasının hakkını vermek isterseniz Strasbourg, Obernai, Ribeauville, Riquewihr, Colmar ve Eguisheim‘i gezmek yeterli olacaktır. Ek zamanınız varsa, Kaysersberg, Barr, İtterswiller, Selestat rotaya eklenebilir.
Alsace’a Ne Zaman Gidilir ?
Fransa şarap yolu için bahar-yaz aylarını ve noel zamanını(25 kasım- 25 aralık) tercih edebilirsiniz. Biz nisan ayında gittik. Bizim için güzel geçti. Ancak, yaz ayında daha güzel olacağını düşünüyorum. Çünkü yazın her yer daha çiçekli oluyor.
Noel zamanı ise bambaşka bir atmosfer var. Özellikle Strasbourg’un Noel’in başkenti sayılması sebebiyle, etraf acayip renkli oluyor. Avrupa’nın en güzel noel pazarları bu bölgede. Çeşitli festivaller düzenleniyor.
Alsas noel pazarları hakkında bilgi almak isterseniz tıklayın. noel-colmar.com
Alsace’a Nasıl Gidilir ?
Bölgeye en yakın hava limanının tam adı “EuroAirport Basel-Mulhouse-Freiburg“. Bazı yerlerde, hava limanının adına şöyle de rastlayabilirsiniz. “Basel-Mulhouse Airport” , “Basel Mulhouse Freiburg Airport(BSL)“, “Mulhouse EuroAirport“, “Basel(BSL)“. Bu isimler sizi yanıltmasın. Hepsi aynı hava limanından bahsediyor 🙂 Özellikle araba kiralama sitelerinde bu konuya dikkat etmelisiniz. Fransa’ya giriş yapacaksanız, “Mulhouse Basel Airport” olarak arama yapın. İsviçre’ye giriş yapacaksanız, “Basel Airport” olarak arama yapın. Kiralama ücretlerini TL’ye çevirdiğinizde farklı rakamlar çıkabilir.
Hava limanına hem THY hem de Pegasus’un uçuşları var. Pegasus’un kampanyalı biletleriyle, ulaşım maliyetinizi düşürebilirsiniz. Biz böyle yapmıştık.
Hava limanı konum olarak Fransa topraklarında yer alıyor. Ancak işletmesi İsviçre’ye ait. Hava limanından 3 ülkeye direk çıkış yapılabiliyor. Bu ülkeler Fransa, Almanya ve İsviçre‘dir. Böyle söyleyince, çok kompleks bir hava limanı olduğunu düşünebilirsiniz. Ancak hiç öyle değil. Ben burayı çok mütevazi buldum. Uçaktan indikten sonra, yürüyerek terminale giriş yaptık. 3-4 dakikada pasaport kuyruğuna geldik. ve 10-15 dk içinde pasaport işlemlerimizi bitirmiştik. Bir kaç dakika sonra ise araba kiralama ofislerinin önündeydik. Eğer araba kiralayacaksanız, arabayı alma saatinizi bu duruma göre belirleyin.

Alsas’a Ulaşım için Diğer Alternatifler
-
- Paris‘ten Strasbourg‘a trenle 2,5 saatle ulaşabilirsiniz. Paris’e hem THY’nin hem de Pegasus’un uçuşları var. Paris’ten Colmar’a nasıl gidilir ? derseniz, Paris’ten Colmar’a da trenle ulaşabilirsiniz. Yolculuk süresi seçtiğiniz trene göre değişkenlik gösteriyor. Yaklaşık 3,5-4 saat.
- Sun Express’in İzmir çıkışlı yaz uçuşları ile aktarmasız Strasbourg‘a(Strazburg) ulaşabilirsiniz.
Schengen vizenizle daha önce schengen bölgesine giriş-çıkış yaptıysanız, yani hangi ülkeye girdiğinizin bir önemi yoksa;
- THY ile Almanya’nın Baden-Baden kasabasına uçabilirsiniz. Baden-Baden, Strasbourg’a 58km uzaklıktadır. Hava limanının tam adı: Karlsruhe / Baden-Baden Airport (FKB), Halifax Avenue, Rheinmünster, Germany.
- Alsas bölgesine yakın sayılabilecek diğer hava limanları ise Stuttgart(Almanya) ve Zurih(İsviçre) şehirlerinde. Bu şehirleri de gezerek seyahatinizi genişletebilirsiniz.
Alsace Vize Konusu
Eğer Schengen vizeniz yoksa ve Alsas gezisine Basel Havalimanı’ndan başlayacaksanız, aklınızda “ee ben şimdi hangi ülkeden vize almalıyım?” sorusu gelebilir. Benim gelmişti, ordan biliyorum. Özellikle bana mail yoluyla ulaşanların bu konuda bir kafa karışıklığı var. Önce Alsas vize konusunu netleştirelim.
Biz schengen vizemizi Fransa’dan alıp, gittik. Hiç sorun yaşamadık. Sizlerinde sorun yaşayacağını düşünmüyorum. Çünkü, Basel Havalimanı 3 ülkeye çıkış veriyor.
Fransa’dan schengen vizesi almanız gerekiyorsa, bu yazım tam size göre: Fransa’dan Schengen vizesi nasıl alınır?
Uçaktan indikten sonra pasaport sırasına girdiğinizde, Fransa gişesine yönelmelisiniz. Zaten tüm gişeler aynı yerde, kolayca bulursunuz.
Benim şahsi düşüncem, Almanya, İsviçre veya Fransa’dan alınan schengen vizelerinin herhangi biriyle havalimanından çıkış yapabilirsiniz. Çünkü gişedeki memur sadece pasaportta vizenin olup olmadığına bakıyor. Otel rez. vs bakmıyor. Yani, “sen hangi ülkeye geldin?” “Ne kadar kalacaksın?” gibi sorular yok. Daha doğrusu bize kimse soru sormadı. Sanırım, bu yüzden pasaport sıraları hep hızlı ilerledi.
Ayrıca, bizim pasaportlara “Fransa” değil “Basel” mührü basıldı. Bence, kişinin hangi ülkeye giriş yapacağına bakılmaksızın tüm pasaportlara “Basel” mührü basılıyor. Pasaport işleminden sonra istediğiniz ülkenin kapısından çıkış yapabilirsiniz.
Alsace Gezi Rehberi
Alsace Gezisi(Strasbourg – Colmar) Nasıl Planlanır – Alsace Gezisini Biz Nasıl Yaptık?
Alsas gezisini, 2 gece Strasbourg, 2 gece Colmar konaklamalı olacak şekilde 4 gecelik planladık. Colmar ve Strasbourg birbirine çok yakın. Siz tek bir konaklama adresi de seçebilirsiniz. Colmar Strasbourg arası kaç km ? derseniz, cevap 73 km. Strasbourg otelleri ve Colmar otelleri için arama yaptığınızda yüksek fiyatlar görürseniz, otel aramalarınızı Mulhouse kasabasına çevirebilirsiniz.
Biz bölgeye ulaşımın en kolay yolu olan “EuroAirport Basel-Mulhouse-Freiburg” havalimanını tercih ettik. Hava limanından araba kiralayıp, Strasbourg’a geçtik. Basel Havalimanı Strasbourg arası yolculuk 1,5 saat civarı sürüyor. (Otele varış saati 17 gibi)
1. Gün otele yerleşim ve şehri tanımakla geçti.
2. Günün tamamında Strasbourg’u gezdik.
3. Günde Strasbourg-Colmar arasındaki görmek istediğimiz köyleri gezdik. Sırasıyla
Obernai,
İtterswiller,
Ribeauville,
Riquewihr.
Günün akşamında Colmar’a ulaştık.
4. gün öğleye kadar Colmar’da zaman geçirdik. Öğleden sonrasında Eguisheim köyüne gidip geldik.
5. gün sabah Colmar sokaklarında son kez dolaşıp, Mulhouse kasabasına gittik. Buradan da hava limanına geçtik.
Alsace gezi rotası başlangıcımız Strasbourg. Çünkü güneye indikçe kasabalar daha bir güzelleşiyor. Colmar Strasbourg gezisi yapmak yerine Strasbourg Colmar gezisi yapmak çok daha iyi. İzlediğimiz gezi rotası aşağıdaki şekilde.

Bu geziye Kaysersberg, Turckheim köylerini ve Haut Konigsburg kalesini de dahil etmek mümkün. Yeterli zamanımız vardı. Ancak yapmadık.
Son gün için planım ise Freiburg(Almanya) ve Basel’e(İsviçre) gitmekti. Her birine 1-1,5 saat zaman ayırıp, kısa bir gezinti yapabilirdik ancak çok yorgun olduğumuzdan bunu da yapamadık.
Alsace Gezilecek Yerler – Alsace Nasıl Gezilir
Strasbourg(Strazburg)
Strasbourg’u çok ama çok sevdik. Hatta Alsas şarap rotasında eşimin en sevdiği yer Strasbourg oldu desem hiç abartmış olmam. Strasbourg’u, Alsace gezilecek yerler listenize mutlaka ekleyin.
Strasbourg turu nasıl yapılır? Strazburg gezilecek yerler nereler? Merak ediyorsanız, sizi strasbourg gezi rehberi yazıma alayım.

Obernai
Şarap yolunun en güzel kasabalarından biri olan Obernai, restore edilmiş ortaçağ ve rönesans evlerinin en güzel örneklerine ev sahipliği yapmaktadır.
Strasbourg’a 25 km uzaklıkta olan kasabaya trenle kolayca ulaşım sağlayabilirsiniz.
1-2 saatlik bir sürede kasabayı baştan sona gezmek mümkün. Biz burada pek zaman geçirmedik. Sokakları gezip, kasabadan ayrıldık.






İtterswiller
Obernai’den sonra uğradığımız Alsas köyü İtterswiller oldu. Buranın ismini tabelalarda görmek zor. Çünkü çok minik bir yer. Köyü bulmak için en büyük yardımıcınız Google Maps olacaktır.
Önünde devasa bir fıçı bulunan Arnold restoran, köyde öne çıkan mekanlardan. Burada şarap tadımı yapabilirsiniz.
Kısıtlı zamanınız varsa, hiç uğramamak en iyisi. Biz buraya zaman ayırdığmız için Kaysersberg‘i es geçmiş olduk.


Ribeauville
Nasıl okunduğunu asla bilmediğim bir diğer Alsace köyü ise Ribeauville. Köyün ziyaretçilerini yine birbirinden güzel evler, renkli sokaklar ve tatlı bir turist kalabalığı karşılıyor.
Özellikle noel zamanı yapılan festivallerle daha da görülmeye değer bir köy. Bu dönemde etrafta bolca ortaçağ kıyafetlerine bürünmüş insanlar, dönemin müzikleri eşliğinde dans eden gruplar, geleneksel yemeklerin piştiği ve satıldığı standlar görebilirsiniz.
Alsace Şarap Yolu, bahar ve yaz aylarında çok güzel ancak aralık ayında da görülmeye değer bir bölge.




Riquewihr
Fransa’nın en güzel köyleri listesinde en üst sıralarda yer alan Riquewihr, bu bölgede en sevdiğim köy oldu. Riquewihr, diğer köylere göre çok daha renkli ve canlı.
Pastel renkli evlerle donatılmış sokaklar, sanki bir film stüdyosuna girmişsiniz gibi hissettiriyor.
Riquewihr, Ribeauville’ye 4km ve Colmar’a 12km uzaklıkta bulunuyor. Colmar garından kalkan otobüslerle buraya kolayca ulaşım sağlayabilirsiniz. Araçla gelirseniz, park olayı büyük sorun. Çok fazla park alanı var ancak hepsinin dolu olması muhtemel.
1 saatte tüm köyü gezmek mümkün. Ancak bu kesinlikle yeterli olmayacaktır. Etraf o kadar tatlı ki, daha uzun süre kalmak istiyor insan. Bence en az 2-3 saat ayırın.








Colmar
Alsas şarap yolunun incisi Colmar hakkındaki her şeyi ayrı bir yazıda topladım. Colmar gezilecek yerler listesi için oraya beklerim. Colmar otel tavsiyesi için de bir önerim var.
Fransa’nın Masalsı Şehri Colmar ile Tanışın: Alsas Colmar gezisi hakkında her şey
Eguisheim
“Fransa’nın en güzel köyleri” kulübüne 2003 yılından beri üye olan Eguisheim, “2013’te Fransızların favori köyü” seçilmiş.
İşte bu yüzden Eguisheim’in olmadığı bir Alsas turu düşünülemez.
Köyün tasarımını o kadar güzel yapmışlar ki, tüm köyü gezdiğinizde başladığınız noktaya geri geliyorsunuz.

Fotoğraf çektirdiğimiz bu evin önü ise köyün en çok fotoğralanan yeri ünvanına sahip❤





Alsace’da Nerede Kalınır ? Alsace Konaklama Tavsiyeleri
Alsace bölgesinde konaklama için Strazburg, Colmar, Obernai, Riquewihr, Eguisheim, Mulhouse’a bakabilirsiniz.
Strasbourg ve Colmar’da konaklama yapmak çok keyifli olur. Strasbourg 1 tam gününüzü dol dolu geçirebileceğiniz bir şehir. Strasbourg Gezi Rehberi yazımda, Strasbourg’da Nerede Kalınır? bilgileri mevcut. Strasbourg’da istediğiniz gibi bir yer bulamazanız, tercihiniz Obernai’dan yana olsun. Strasbourg Obernai ulaşımını trenle sağlayabilirsiniz.
Diğer konaklama tavsiyem ise Colmar. Özellikle “old town”a yakın olan bölgeyi tercih etmelisiniz. Colmar’da Nerede Kalınır? bilgisi Colmar Gezi Rehberi yazımda mevcut. Colmar’da konaklama yeri bulamazsanız, tercihiniz Mulhouse olsun. Mulhouse’dan trenle bir çok noktaya ulaşabilirsiniz. Eğer araç kiralamayı düşünüyorsanız, konaklama için Eguisheim ya da Riquewihr’e bakabilirsiniz.
Alsace’da Ne Yenir ? – Alsace Yeme İçme
Alsace Lorraine bölgesi, Fransa ve Almanya’nın karışımında oluşan bir kültür olduğu için her iki mutfaktan lezzetler bulmak mümkün. Bir Alman atıştırmalığı olan Bretzel en sık rastlayacağınız yiyecek. Bretzel için bir tür simit diyebiliriz. Tadı açmaya benziyor. Sade, çikolatalı, şekerli olan çeşitleri var. Üzerine şeker serpilmiş olanı sadeye göre çok daha güzel.


Alsas bölgesinin meşhur bir de peyniri var. İsmi Münster. Çok aromalı tadı olduğundan ben hiç sevmedim. Diğer peynir çeşitleri ise çok güzel. Tabi bizdeki gibi lezzetler beklemeyin. Peynirleri incecik kesip, ekmeğin üzerine koyarak tüketirseniz, lezzetini daha iyi anlayabilirsiniz.
Riquewihr köyünden aldığımız domatesli-zeytinli peynir, sonraki günlerdeki kahvaltılarımızın yıldızı olmuştu. Peynirin kalanını İstanbul’a getirmiştik. Bitmesin diye azar azar tükettik. 🙂

Fransa’nın meşhur yiyeceklerinden olan makaron ise buraya geldiğinizde mutlaka tatmanız gereken bir lezzet. Görünüm olarak bildiğimiz makarondan farklı. Ancak lezzeti efsane bir şey. Mutlaka ama mutlaka deneyin.

Alsace’da Ulaşım – Alsace Gezisi için Araç Kiralamak Şart mı?
Bu soruya şöyle cevap vereyim. Araç kiraladığınızda istediğiniz saatte istediğiniz yere gidebilme özgürlüğünüz olacak. Ancak araç kiralamak kesinlikle çok maliyetli bir şey. Araç kirası, aracın sigortası, yakıtı, otopark ücretleri ve dikkatli bir sürücü değilseniz aşacağınız hız limitleri veya araca hasar verme gibi maliyetlerle karşı karşıyasınız.
Araç kiralamadığınız takdirde, toplu taşıma ile bir çok yere ulaşım mevcut. Hava limanından Strasbourg ve Colmar’a trenle ya da uygun fiyatlı ulaşım seçeneği sunan flixbus ile kolayca gidebilirsiniz. Colmar ve Strasbourg’dan, Obernai, Selestat gibi bazı kasabalara trenle ulaşmak mümkün. Riquewihr ve Ribeuville‘ye ise Colmar garından kalkan otobüslerle ulaşabilirsiniz.
Biz araç kiralayıp gezdik. Alsas rotasındaki otopark yetersizliğini saymazsak, hiç bir sorun yaşamadık. Araç kiralamayı kesinlikle tavsiye ederim.
Yurtdışında Araç Kiralama
Yurtdışında araç kiralama denince insanın aklına bir çok soru geliyor. Araç kiralama ne kadara mal olur? Kiralamayı hangi websitesinden yapmalı? Yurtdışında araç kiralamak için ehliyet? Yurtdışında araç kiralama şartları nedir? Araba kirası dışında ekstra ücretler var mı? hepsinden bahsettim.
Alsace’da Araç Kiralama
Araç Kiralamayı Hangi Websitesinden Yapmalı
- www.economycarrentals.com,
- https://www.nationalcar.com/
en/home.html , - rentalcars.com ,
- pegasus araç kiralama
Eurocar, Sixt gibi firmalarda ise araç kiralama fiyatları çok yüksek. Ancak bu sitelere güven tam ve bir sorun yaşanmalı ihtimalinin çok düşük olduğu söyleniyor.
Ben araç kiralamak için rentalcars.com‘u seçtim. Bu site booking.com‘un bir iştirakı. O yüzden güvenli buldum. Aynı zamanda ekonomik çokca seçenek var. Sitenin arayüzü türkçe ve kullanımı çok kolay. Firma ise Budget. Özellikle bu firmayı seçmedim. rentalcars.com‘daki araçları ücretine göre sıraladığımda en ekonomik araçları Budget sundu.
Pegasus’un araba kiralama hizmetine de baktım. Hemen hemen yakın fiyatlar çıkıyor.
Yurtdışında araç kiralama önerileri konusunda söyleyeceğim en net şey, rentalcars.com
NOT: Araç kiralama öncesi sigorta şartlarını dikkatli bir şekilde okumayı unutmayın.
NOT 2: Aracı zamanından önce teslim etmiyorlar. Yani saat 15.00 seçtiyseniz, 15.00’de alabilirsiniz. 5dk bile erken vermiyorlar. Eğer uçağınız 13.20’de Basel’e varıyorsa, araç teslim saatini 14.00 seçebilirsiniz.
Yurtdışında Araç Kiralama Maliyeti
Araç kiralama ücretleri, seçtiğiniz ülkeye, hatta aracı aldığınız noktaya göre bile değişkenlik gösteriyor. Havalimanından aracı alıp, yine havalimanına bırakmak en güzeli. Şehir merkezindeki bir noktadan ya da tren istasyonlarından araç kiralama yaptığınızda daha yüksek ücretler çıkabilir. Siz en iyisi her iki seçeneği kontrol etmeyi unutmayın.
Eğer aracı aldığınız noktaya bırakmayacaksanız, yani A noktasından alıp, B noktasına bırakacaksanız “tek yön ücreti” diye ekstra bir ücret ortaya çıkıyor. Bu ücreti de ödemeniz gerekir.
Örnek olması açısından kiralamış olduğum aracın ücretini paylaşmak istiyorum. Araç kiralama ücretini TL olarak yazıyorum.(aracı kiraladığımızda EUR kuru: 4,8)
- 4 tam günlük araç kiralama ücreti: 400 TL
- Tam korumalı günlük araç sigortası 112 TL , 4 günlük toplam sigorta ücreti 450 TL
Toplamda 850 TL.
Ayrıca yanınızda bebek-çocuk varsa, onun için de koltuk seçmeyi unutmayın. 4 gün için 20 EUR.
Tam korumalı sigorta yapmadan araç kiralayanlar var. O zaman 400 TL civarı oluyor. Günlüğü 90-100 TL’ye geliyor. Ancak ben ilk defa yurtdışında araba kiraladığım için tam korumalı sigortayı yapmak istedim.
Aracı Teslim Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Aracı teslim alırken ek bir masraf yok. Sadece kredi kartından depozito alınıyor. Kredi kartı arabayı kullanacak kişiye ait olmalı. Bu çok önemli. Sürücünün pasaport ve ehliyet göstermesi zorunlu. (deposite ise 200 EUR idi sanırım.)
Aracın yakıtını mutlaka kontrol edin.
Araçta herhangi bir hasar olup olmadığına bakmayı unutmayın. Hatta aracın çeşitli bölgelerini fotoğraflayın ki daha sonra sorun çıkmasın.
Farklı bir ülkeye geçiş yapacaksanız, araç kiralama şirketine mutlaka bilgi vermelisiniz.
Ayrıca araç kullanırken hız limitlerine dikkat edin. Bunun için yandex haritalar açık olsun. Yandex’te sol tarafta kırmızı daire içinde, bulunduğunuz yoldaki hız limiti yazar.
Ehliyetim Yurtdışında Geçerli mi?
Türkiye’de kullandığımız ehliyetler yurtdışında geçerli oluyor. Uluslararası bir ehliyet zorunluluğu yok. Biz hiç sorun yaşamadık.
Yurtdışında Araca Nasıl Yakıt Doldurulur?
Kiralık aracı dolu teslim aldığımızdan, gezerken hiç yakıt almamız gerekmedi.. Ancak aracı teslim ederken, deponun dolu olması gerektiğinden aracı teslim etmeden önce havalimanın çok yakınındaki istasyondan yakıt alıp, deployu fulledik.. Aldığımız yakıt ücreti 30 EUR civarıydı.
Peki yakıtı nasıl aldık?

Yurtdışındaki benzin istasyonları genelde self servis oluyor. Yani yakıtı araca kendiniz dolduruyorsunuz. Makineye kredi kartını taktığınızda, makine sizi yönlendiriyor.
Bizim yakıt aldığımız istasyonda sistem şöyleydi:
Kredi kartını makineye taktığımızda 90eur civarı bir depozite çekildi. Sonra kredi kartını makineden çekip aldık. Bu durumda araca yakıt dolmaya başladı..(Biz kartı makineye ilk taktığımızda, kartı çekip almadığımız için araca yakıt dolmadı. Sebebini de anlayamadık uzun süre :). O arada çok fazla uğraştık. Yardım alacak birilerini bulamadık. Sonra birileri geldi, yakıt aldı. Onları izleyince öğrenmiş olduk 🙂
Yakıt dolduktan sonra makine bir fiş veriyor. Orada kaç litre yakıt aldığınız, ücreti vs yazıyor. Karttan çekilen depositenin geri kalanı, daha sonra kartınıza iade oluyor. Bu konuda sıkıntı yok.
Araç Kiralama Sonrası Karşılaşabileceğiniz Sorunlar&Dikkat Edilmesi Gerekenler
Aracı teslim ederken herhangi bir ücret ödemedik. Bu noktada ödeyeceğimiz tek ücret çocuk koltuğu için olacaktı. O ücreti de depoziteden keseceklerini belirttiler.
Geri kalan tüm ücretin ise kartımıza iade olması gerekiyordu. Ancak ortaya sürpriz bir kesinti çıktı.(40eur civarı). Hemen rentalcars.com‘a girdim, ek kesintiyi sormak için form doldurup gönderdim.
Çok kısa bir süre sonra beni çağrı merkezinden aradılar. Durumu telefonda detaylı bir şekilde anlattım. (Bu arada arayan kişi yurtdışından aradı. Ancak kendisi türktü. )
Kanıtlamanın tek yolu ise uçuş kartını ibraz etmek oluyor.
Uçuş kartını ve vizenin fotoğrafını(ülkeye giriş-çıkış tarihlerini görmeleri için)gönderdikten sonra geri kalan ücretin iadesini alabildik.
- Araç kiralarsanız, aracı zamanında teslim ettiğinize dair belgeyi mutlaka alın ve saklayın.
- En önemlisi ise uçuş boarding card. Bunu da mutlaka saklayın.
Depozitenin tamamını iade alana kadar bu iki belge sizde bulunsun.
Alsace Gezi Rehberi yazım burada sona erdi. Bu yazımda, Alsace Şarap Yolu üzerindeki en güzel köyleri ve kasabaları anlattım. Alsace gezilecek yerler listesinin en önemlileri Colmar ve Strasbourg. Onları Colmar Gezi Rehberi ve Strasbourg Gezi Rehberi yazılarımda detaylandırdım.
Instagram’da varım. Oraya da beklerim.
instagram adresim : instagram/mutludusler
Leave a reply