• Menu
  • Menu

Fethiye Gezi Rehberi: Fethiye Gezilecek Yerler

Fethiye gezi rehberini oldukça detaylı hazırladım. Fethiye gezilecek yerlerden, konaklamaya, yeme-içme notlarına kadar her şey burada.

Fethiye, o meşhur ölüdeniz fotoğrafıyla adeta bütünleşmiş, çoğumuzun hafızasında bu şekilde yer etmiştir öyle değil mi?

Fethiye gerçekten de ülkemizin cennet köşelerinden biri. Doğanın kucağında huzurlu bir tatil yeri bana göre.

Peki Fethiye’nin ismi nereden geliyor? Hiç merak ettiniz mi? Şimdi biraz geçmişe yolculuk yapalım.

Eski çağlardan beri yerleşimin olduğu Fethiye, antik çağlarda Telmessos adıyla anılırmış. “Işık yurdunun insanları” olarak bilinen Likyalılar bu topraklarda hüküm sürmüşler. Roma imparatorluğu döneminde ise şehrin ismi “uzak diyar” anlamına gelen “meğri” adıyla değiştirilmiş. 1934 yılında Şam’dan havalanan ve Teberiye yakınlarında uçağı düşürülerek şehit olan ilk pilotlarımızdan fethi bey anısına bu topraklar Fethiye olarak isimlendirilmiş.

Bizim Fethiye tatilimiz ise şöyle başladı. Ekim ayında 3 günlük bir tatilimiz vardı. Bu tatilin 2 gününü keşfetmekte çok geç kaldığımız Fethiye’ye ayırdık. Son günümüzü ise Kaş’ta geçirmeye karar verdik.

Eşimin ailesi  Dalaman’da yaşadığı için sıklıkla Dalaman ve Göcek civarlarına gidiyoruz. Fethiye’nin buralara uzaklığı araç ile yaklaşık 40dk. Yani yakın sayılır. O yüzden Fethiye’yi konaklamalı bir tatil için hiç düşünmemişiz. Günübirlik gitmeye kalktığımızda ise, o yollar hep gözümüzde büyürdü. Bir kez günübirlik Ölüdeniz’e gittik. Ama çevreyi pek de keşfetme fırsatımız olmadı bugüne kadar.

Fethiye sanılanın aksine oldukça büyük bir ilçe. Yerli ve yabancı turistlerin gözdesi haline gelmiş. O yüzden de turizm fazlasıyla gelişmiş.

Fethiye’de Konaklama

Fethiye’de konaklama seçenekleri bir hayli fazla sayılır. Seçmekte zorluk yaşayabilirsiniz. Öncelikle seçeceğiniz otelin konumuna iyi bakın derim. Fethiye oldukça büyük bir tatil kasabası olduğundan özel aracınız yoksa, bir yerden başka bir yere gitmek sıkıntı olabilir. Kalacağınız otelin konumuna karar vermeden önce, nerede denize girmek istediğinizi belirleyin. Ya da gezmeyi çok seviyorsanız, gezilecek yerlere yakınlığı göz önünde bulundurun.

Fethiye’yi konaklama için 4 bölgeye ayırmak mümkün. Şimdi onları gidiş sırasına göre anlatayım.

Çalış mevkii,

Fethiye merkeze 7-8 km’lik bir uzaklıkta bulunuyor. Burada konaklama için çok fazla otel var. Bu otellerde konaklayarak, 5 km’lik bir uzunluğa sahip olan Çalış Plajı‘nda keyif yapabilirsiniz. Ayrıca, plaj çevresinde çok sayıda yeme-içme mekanları da var. Biz, Dalaman tarafından geldiğimiz için Fethiye sapağına girdiğimizde ilk olarak buraya gelmiştik.

Fethiye merkez,

Merkezdeki otellerde konaklamak ise bir başka seçenek. Ancak bu durumda çok yakın bir plaj yok. Özel aracınızla ya da minibüslerle etraftaki plajlara ya da koylara geçebilirsiniz. Merkezdeki sahilde yer alan restoranlar, kafeler çok güzel. Sahil boyunca çok güzel bir yürüyüş parkuru yapmışlar. Gezmek keyifli.

Hisarönü mevkii,

Fethiye merkez ile ölüdeniz arasında bulunuyor. Bu bölgede çok güzel butik oteller var. Turistler konaklama için en çok burayı tercih ediyor. Hisarönü, renkli gece hayatı ile de ünlü. O yüzden oldukça hareketli bir yer.

Bölgede turist yoğunluğu fazla olduğundan, yeme-içme mekanlarının çokluğu hemen göze çarpıyor.

Hisarönü, Ölüdeniz sahile 3-4 km mesafede yer alıyor. Merkeze de 9 km uzaklığı var sanırım. Plaj için en yakın ölüdeniz tabi ki. Buradaki oteller, ölüdeniz plajına ulaşım servisi de sağlıyor.

Ölüdeniz mevkii,

Biz Ölüdeniz’de yer alan Morina otelde konakladık. Otel plaja 10dk’lik bir mesafede yer alıyor. Ekim ayında gitmemizden dolayı da konaklama ücretimiz indirimli oldu.

oludeniz-otel
otelimizin balkon manzarası

Burada konaklamamızın sebebi tabi ki Ölüdeniz’e yakın olmaktı. Ama bir yandan de kabak koyu ve kelebekler vadisine gitme planlarımız vardı. Oralara da yakın olsun istedik. Tabi Kayaköy ve Babadağ’a da bir nebze olsun yakın olması çok güzel oldu. Yani demem o ki; ölüdeniz konum olarak harika.

Fethiye Plajları

Ölüdeniz,

Ölüdeniz’deki plaj iki kısımdan oluşuyor.İlki, ölüdeniz sahile indiğinizde karşınıza çıkan plaj. Burası, Belcekız Plajı olarak isimlendirilmiş.

fethiye-belcekiz-plaji
Belcekiz plaj

Aynı zamanda kelebekler vadisi ve diğer koylara giden tur teknelerinin de kalkış noktası.

Diğeri ise Belcekız sahilden sağa doğru ilerlediğinizde, girişin ücretli olduğu milli park konumunda olan – hani şu Fethiye’nin tanıtımlarında yer alan kumsal (foto genellikle paraşütten çekilmiştir.)- Ölüdeniz Plajı. Burası lagünün olduğu yer. İster lagünün olduğu kısımda yüzün. İsterseniz Kumburnu’nda(ölüdeniz plajının uç kısmı) ya da Belcekız plajına bakan tarafta yüzün.

oludeniz-kumburnu
Keşke her yeri algida plaj şemsiyeleri kaplamasaymış

Lagünün olduğu bölümde yüzmenizi tavsiye etmem. Su çok temiz değil gibi. Ama Kumburnu ve Belcekız plajına bakan kısımlar güzel.

Biz burun kısmında yüzmüştük. Suyun berraklığı muhteşem. Yüzerken sahilden uzaklaştıkça suyun rengi daha da güzelleşiyor. En güzeli de yüzerken, denizin üzerine yattığınızda, gökyüzünde sizi rengarenk bir manzaranın karşılıyor olması. Paraşütle uçanları seyretmek bu plajı daha da keyifli kılıyor.

Plajda atıştırmalık bir şeyler yemek için birkaç tane işletme var.

Otopark, tuvalet, duş, soyunma kabinleri mevcut.

Kıdrak plajı

Kıdrak plajı yine ölüdeniz bölgesine yakın bir plaj. Araçla ulaşmak mümkün. Belcekız plajına geldiğinizde sol tarafta dağların arasına doğru kıvrılan yol üzerinden ilerlendiğinde bu plaja varılıyor. Biz de kabak koyuna giderken keşfetmiştik.

fethiye-kidrak-plaji
burada çok eğlendik. çok sevdik

Bizim burada denize girme fırsatımız oldu. Denizi ve sahili çok güzel. Burası aynı zamanda mesire alanı olarak da kullanılıyor.

Giriş ücretli. Otopark, tuvalet, duş, soyunma kabinleri mevcut.

Çalış plajı

5 km uzunluğunda bir plaj. Deniz hafiften dalgalı. Plajda çeşitli restoranlar mevcut. Çalış taraflarında konaklama yapacaksanız gideceğiniz en yakın plaj burası. Ölüdeniz’den sonra en çok tercih edilen plaj olma özelliğini taşıyor.

Günlüklü koyu, 

Günlüklü Koyu hakkındaki bilgiler burada .

Katrancı koyu,

Civarın en büyük kamp alanlarından biri olan katrancı koyu, sevdiğimiz bir yer. Ancak bayram tatillerinde hiç uğramayın. Aşırı kalabalık olur.

katranci-koyu

Fethiye’de Ne Yiyelim?

Fethiye’de yeme-içme mekanları oldukça fazla.

Ölüdeniz sahil, Hisarönü, Fethiye’nin sahili, çalış plajı çevresi ve  Kayaköy en iyi restoranları bulabileceğiniz yerler.

Deneyim ve tavsiyelerimden bahsedecek olursam, Biz Fethiye’deki ilk günümüzde, ev yemekleri yiyebileceğimiz, özellikle de çorba içebileceğimiz bir restoran aradık. Fethiye’de araç ile gezerken kalabalık bir esnaf lokantası dikkatimizi çekti. Adı, Sahil Lokantası.

fethiye-yemek
Aradığımız kelle paça çorbası 🙂

Ev yemekleri güzel. Pilav, karnıyarık ve kelle paça çorbası tercih ettik. Hepsi güzeldi.

balık hali

Bir sonraki gün ise Fethiye Balık Hali’ne uğradık. Burası, herkes tarafından sevilen ve tavsiye edilen bir yer. Farklı bir ortamı var. Balık halindeki restoranları daha küçük, salaş yerler olarak düşünmüştüm. Ama öyle değil. Güzel restoranlar var. Ve de çok fazla.

fethiye-balik-hali
balık hali gündüzleri boş. Ama akşamları çok kalabalık.

Çarşının ortasında balıkçılar konumlandırılmış. Çevresini ise restoranlar kaplıyor. Ortadaki balıkçılardan istediğiniz deniz ürünün satın alıp, istediğiniz restorana gidip, pişirtiyorsunuz. Restoran size servis açıyor. İstediğiniz mezeleri ve içeceklerinizi de söylediniz mi tamamdır. Ortam şahane.  Ancak  akşamları hafta içi olmasına rağmen çok kalabalıktı. O yüzden de ortamın fazla gürültülü olduğunu söylemeliyim. Lezzetler tabi ki on numara beş yıldız. Biz bol bol kalamar ve karides satın almıştık. Bir de büyük mercan balığı. Meze olarak ise, 1-2 çeşit söylemiştik. Hepsi güzeldi.

fethiye-balik-hali

Meze çeşitliliği beklentilerimin üzerinde çıktı. Daha önce hiç görmediğim bir sürü meze vardı. Bu arada biz restoran olarak Hilmi’nin Yeri’nde oturduk. Bu restorana özgü de olabilir bu çeşitlilik.

Aslında buradaki tüm restoranlar güzel bence. Çünkü akşam yemeğinde tüm mekanlar doluydu.

En son tatlı olarak da sıcak helva tatlısı söyledik. O da güzeldi.

fethiye-sicak-helva
sıcak helva
fethiye-aksam-yemegi
balık halinde akşam yemeği

Şimdi gelelim fiyatlara. Balık hali olunca, insan fiyatların çok çok uygun olduğunu düşünüyor haliyle. Sadece deniz ürünü yenirse, belki biraz uygun olabilir. Ancak mezeleri biraz abarttığınız durumda, gelen fatura pek makul olmuyor. Bizim ödediğimiz ücret, başka tatil yerlerinde balık yediğimizde ödediğimiz ücretlere yakındı. Çok da uygun fiyatlıydı diyemiyorum.

Akşam yemeği sonrası eğlenceli bir yer arayanlara, Fethiye merkezdeki sahilde yer alan restoranları öneririm. Biz Marina adlı mekanda oturduk. Canlı müzik vardı. Ortam keyifli. Özellikle denize sıfır masalarda oturmak harika.

Gece hayatı ve bar tipi mekanlar için Hisarönü’ne bakabilirsiniz. Ölüdeniz sahilde de güzel barlar var.

Diğer önerilerim ise, akşam yemeği için Kayaköy’de “Kendin Pişir”  tarzı yerlere uğramanız. Daha fazla zamanımız olsaydı, bunu denerdik sanırım.

Bir de Çalış Plajı’ndaki restoranların et konusunda iyi olduğunun tavsiyelerini aldık. Buralara da bakılabilir.

Fethiye Gezi Rotası: Fethiye’de Neler Yapılır?

Fethiye’ye sadece otel tatili için gelmediyseniz. Buyurun, size yapılacaklar listem.

Fethiye gezilecek yerler

Fethiye Koyları,

Fethiye’ye Göcek taraflarından geliyorsanız, yol üstünde uğrayabileceğiniz güzel koylar var.(Günlüklü, Katrancı gibi)

Biz daha önce de sıklıkla gittiğimiz Katrancı koyuna saptık. Burası civarın en büyük kamp alanlarından biri. Düşük sezonda gittiğimizden, ortam sakindi. Bol bol yüzdük.

Kayaköy,

Fethiye’ye geldiğimizde ise, gün bitmeden Kayaköy’ü görmek istedik.

Hisarönü’ne geldiğinizde, Kayaköy istikametine doğru ilerleyin. Burası bir ören yeri. O yüzden giriş ücretli. Müzekart ile ücretsiz giriş yapabilirsiniz. Biz yaklaşık 40dk kadar oyalandık burada. Köyü etraflıca gezdik. Ekim ayında olduğumuzdan kalabalık değildi. O yüzden rahat gezdik.

kayakoy
mutlaka görülmeli

Mübadele yılları öncesinde rumların yaşadığı bir yer olan Kayaköy yıllardır hayalet bir köy olarak varlığını sürdürmeye devam ediyor.
Terkedilmiş sokaklarda gezerken hissedilen en baskın duygu tabi ki hüzün

Eski adı Levissi olan Kayaköy, likyalılar döneminde kurulmuş. Antik yaşamı boyunca çevresindeki köylerle dostluk ve kardeşlik ilişkileri kurarak varlığını sürdürmüş.

Bu köyün bir diğer önemli özelliği ise, tüm evlerin birbirinin ışığını kesmeyecek şekilde konumlandırılmış olması.

Fethiye’ye yolu düşenler burayı mutlaka görmeli. Köyü gezerken en tepeye kadar çıkın.

Gemile Koyu,

Kayaköy’den biraz daha ileriye gittiğinizde Gemile Koyu varmış. Güzel bir mesire alanı, aynı zamanda da keyifli bir plaj olduğu söyleniyor. Ancak gün akşam olduğundan biz buraya zaman ayıramadık.

Kelebekler Vadisi,

Ertesi gün ise, Kelebekler Vadisi ve Kabak Koyu’na gitmeye karar verdik. Ancak olaylar pek bizim planladığımız gibi gelişmedi. Öncelikle, Ölüdeniz sahile varıp, kelebekler vadisi için tekneleri sorduk. Ama maalesef ki kaçırmışız. Bizim amacımız sadece kelebekler vadisine gitmekti. O yüzden vadiye direkt giden tekneleri sorduk. Aslında günübirlik tekne turları da vadiye uğruyor. Ancak o zaman tüm gününüzü tekneye ayırmanız gerekir.

Benim önerim bir gün öncesinden gelip, turu ayarlamak. Hem saatini de öğrenip ona göre gelmek lazım.

kelebekler-vadisi
Kelebekler Vadisi (Butterfly Valley)

Kabak koyu,

Vadiye gidemeyince, kabak koyuna doğru yol aldık. Belcekız sahilin sol tarafından dağların arasına doğru kıvrılan yolu takip etmek gerek Kabak Koyu için. Ölüdeniz’den git git bitmedi o yollar. Pek yakın sayılmaz. Kabak koyu yolundayken faralya(uzunyurt) köyü girişinde durduk. Burada, kelebekler vadisinin meşhur manzarası var. (üstteki fotoğraf)

Manzaraya bakmak keyifli ama uçurum kenarında olmak acayip korkunç. Ki, Kaan’ı arabadan hiç indirmedik. Zaten oradan oraya koşturan bir çocuk olduğundan hiç risk almak istemedik.

Faralya köyünü geçtikten kısa bir süre sonra kabak mahallesine varılıyor. Bu noktada düzgün yol sona eriyor ve toprak yol başlıyor.

İşte tam bu noktada, aracı parkedip, koya giden minibüslere atlamak gerekiyor.

Ancak biz yol bittiği halde, toprak yoldan ilerlemeye devam ettik. O şekilde koya ulaşılacağını zannediyorduk. 😀 Ama toprak yollar o kadar kötü ki, zaten bir süre sonra o yolda bitti. Geri döndük.

Sonradan öğrendik ki minibüsler başka bir istikametten gidiyormuş. O yoldan da otomobillerin gitmesi imkansızmış. Aracın tabanını taşlara sürtmek olası deniyor. Minibüslerin tabanı daha yüksek olduğundan onlara bir şey olmuyor.

Biz o toprak yollarda biraz gerilince, kabak koyuna gitmekten vazgeçtik.

Buralar çocukla rahat gezilecek yerler değil. Onu belirteyim baştan.

Geri dönüş yolunda Faralya köyündeki bir mini kafede mola verdik. Türk kahvesi içtik. Bu kafe de kelebekler vadisinin tam olarak üst tarafında yer alıyor. Vadiyi gören bir manzarası yok ama.

Kafeyi işleten teyzenin dediğine göre vadiye yürüyerek ulaşmak mümkünmüş. 1 saatte gidiliyormuş. Zaten oralardan bir yürüyüş yolu yapmışlar. Tabelaları vardı. Ancak dönüş 1,5 saati buluyormuş. Çok güzel bir trekking rotası bence. Yanınızda küçük çocuk yoksa değerlendirin. Doğada, yürüyerek keşfetmek gibisi yoktur. Biz göze alamadık tabi o kadar yolu.

Yörük Müzesi,

Neyse, gün bitmedi daha. Ölüdeniz, Hisarönü ve Fethiye merkezi de geçip çalış plajına vardık. (çok fazla yol yaptık ) Orada da Yörük Müzesi var. Bir restoranın içinde yer alıyor. Orayı görelim istedik. Müzeye geldik ama müze kapalıydı. Bir süre beklememize rağmen açılmadı.

Neyse müze açılmayınca,

Fethiye merkeze gelip, bir şeyler atıştırdık. Çarşıyı gezdik biraz. Balık halini de görmüş olduk. Akşam yemeğinde ne yiyeceğimizin bir ön araştırmasını yaptık.

Babadağ,

Daha sonra, Hisarönü tarafına geçtik. Hisarönü’nün girişindeki Babadağ tabelasını takip ederek Babadağ’a tırmandık. Araçla giderken orman içi yolculuk çok keyifliydi. Zirveye yaklaştıkça ağaçların yaprakları, şekilleri, renkleri değişiyor. Hava sıcaklığı azalıyor.

Fethiye’de yapılacak en iyi aktivite kuşkusuz paraşütle atlamaktır. Babadağ, Türkiye’de ilk paraşüt uçuşlarının yapıldığı yer olarak biliniyor. Turistler akın akın sırf bu spor için geliyorlar.

Benim eskiden merakım yoktu bu spora. Ama son zamanlarda merakım arttı. Belki bir gün deneyebilirim.

Paraşütle atlayanları seyretmek de güzel tabi. Çok merak ediyordum bu ortamı. Merakımızı gidermiş olduk.

Buradan kuş bakışı tüm Fethiye’yi de görüyorsunuz. Manzara etkileyici.

babadag-fethiye-manzarasi

Biz öğleden sonra geldiğimizden hafif sis vardı deniz üzerinde. Öğleden önce gelindiğinde daha iyi bir deniz manzarasına şahit olmak mümkün sanırım.

Burada güzel bir de kafe var. Bir süre zirvede kalmak isteyenler, kafede çay-kahve içip, etrafı seyre dalabilirler.

Tekne Turları

Fethiye’ye gelip de tekne turu yapmadan dönmek olmaz tabi ki. Çevredeki harika koyları bu şekilde keşfedebilirsiniz. Özellikle 12 adalar turu çok meşhur.

Biz Göcek’ten kalkan teknelerle turlara katılmıştık daha önce. O yüzden bu kez tekne turunu es geçtik.

Saklıkent Kanyonu, Tlos Antik Kenti, Yakapark ve Patara Plajı

Bir gününüzü Saklıkent ve çevresine ayırabilirsiniz. Biz buralara Kalkan’da tatil yaptığımızda tur ile gelmiştik. Hem çevredeki antik kentleri gezmiştik. Hem de Saklıkent kanyonu gezip, Yakapark’taki ağaç üstünde yer alan çardaklarda yemeğimizi yemiştik. İnanılmaz keyifli.

Saklıkent zaten mutlaka görülmesi gereken yerlerin başını çeker bence. Buz gibi sudan geçmek çok keyifli olmasa da, kanyon boyunca yürüyüş yapmak güzel oluyor.

Patara plajı, akdenizin en uzun plajı. Aynı zamanda kumsalı da çok geniş. Eski türk filmlerinin çöl sahneleri için bu plaj kullanılırmış. Yani denizi hiç göstermeden sadece kumsalda çekim yapabiliyorlarmış.

Bizim Fethiye tatilimiz böyleydi. Kelebekler vadisi ve Kabak koyunu göremedik ama olsun. Buralara bir daha geleceğiz demek ki 😀

Leave a reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

1 comment