İspanya vizesi almanız gerektiğinde, başvuru yapacağınız aracı şirket bls international. Bls İspanya websitesinde İspanya vize başvurusuyla ilgili bilgileri bulabilirsiniz. Ancak bazı belgelerde ufak tefek sorunlar çıkabiliyor. Ya da ekstra istenen belgeler olabildiğinden, yaşadığım deneyimi buraya aktarmak istedim.
Randevu tipini seçin. Ben eşim ve oğlum için de başvuru yapacağım için “Aile” tipini seçtim.
Başvuru Merkezi, Randevu Kategorisi, telefon ve e-posta adresini yazdıktan sonra ” Doğrulama kodu gönder” butonuna basın.
Mail adresinize gelen doğrulama kodunu alıp, “Doğrulama Kodu” alanına girin ve “Continue” butonuna basın.
Ekrana bir sözleşme sayfası gelecektir. Yeşil butona basıp devam edin.
ispanya vize başvurusu
Gelen ekranda randevu tarihinizi seçin.
Tüm boş alanları doldurun ve formu gönderin.
İspanya vizesi başvuru randevusu tamamdır. Şimdi sıra geldi gerekli evrakları hazırlamaya.
İspanya Vizesi için Gerekli Evraklar
TURIZM AMAÇLI SCHENGEN VIZESI İÇİN BAŞKONSOLOSLUK TARAFINDAN İSTENİLEN EVRAKLAR
***Bu listeyi BLS İnternational’ın websitesinden aldım. Evrak sırasını hiç değiştirmeden ekliyorum. Gerekli gördüğüm maddelerin yanına kendi yorumlarımı yazdım. Liste çalışan birine göre hazırlanmıştır. Eğer şirket sahibiyseniz ya da bir çocuk için başvuru yapıyorsanız, yazının en altında yer alan bilgileri kaçırmayın ***
1- PASAPORT: Planlanan seyahatin dönüş tarihinden itibaren 3 ay 15 gün geçerlilik süresi (temdit) olan, vize basılabilecek en az karşılıklı 2 boş sayfası olan ve 10 yıldan eski olmayan pasaport. Pasaportunuzda herhangi bir hasar var ise kabul edilmeyecektir.
2- FOTOĞRAF: Arka fon beyaz ve 3 aydan eski olmayan 3,5 x 4,5 cm ebatlarında, omuzların da göründüğü, GÖZLÜKSÜZ biyometrik fotoğraf, 2 adet. Yüze saç ya da örtü gelmemelidir. Tesettürlü başvuru sahiplerinin kaşlarının bittiği noktaya kadar yüzün tamamı görünür olmalıdır. Photoshop’lu, flu ya da fazla parlak fotoğraflar kabul edilmemektedir.
Fotoğraf 2 adet belirtilmiş. Ancak tek fotoğraf alıyorlar. Diğer fotoğrafı ise orada kendileri çekiyorlar.
3- SCHENGEN VİZE BAŞVURU FORMU: Eksiksiz olarak tükenmez ve ya dolma kalemle doldurulmuş, 37 numara ve 4. sayfadaki imza kutularının her ikisi de imzalanmış olmalıdır. Reşit olmayan başvuru sahiplerinin imza kutuları hem anne hem baba tarafından imzalanmış olmalıdır. Yasal vasi ebeveynlerden biri olsa dahi, diğer ebeveynin de imzası gereklidir. İmzalanmamış formlar geçersiz sayılmaktadır. (Son üç sene içerisinde Schengen vizesi almış bir başkası adına başvuru yapıyorsanız, başvuru sahibinden başvuru yapabileceğinize dair vekalet dilekçesi gereklidir)
4- UÇAK / ULAŞIM REZERVASYONU: Planlanan seyahatin gidiş-dönüş bilgilerini ve yolcu ismini içeren uçak ya da diğer ulaşım aracına ilişkin kanıtlayıcı belgeler. Uçak rezervasyonlarında PNR kodunun olması gereklidir. Türkiye’den çıkış ve dönüşü göstermelidir. Diğer ülkelere geçiliyor ise ulaşım araçlarının rezervasyonları mutlaka sunulmalıdır. Otobüs, tren gibi diğer araçlar kullanılacak ise; tren bileti rezervasyonu veya otobüs kiralama detayları, araçların plakaları ve transfer ile ilgili diğer belgeler sunulmalıdır. Grup geçişlerinde otobüs şoförünün ehliyeti ve araç bilgileri de eklenmelidir. Charter uçuşlarda seyahat acentesi charter sözleşmesini sunmalıdır. Mail çıktısı ya da ekran görüntüsü kabul edilmemektedir.
PNR kodu yerine “uçak bileti numarası” da kabul görüyor.
5- OTEL / KONAKLAMA: Tüm seyahat süresini kapsayan, otelin adı adresi ve yolcuların tümünün isimlerinin yer aldığı onaylı otel rezervasyonu. Diğer ülkelere geçiş yapılacak ise orada ki konaklama bilgileri de aynı şekilde sunulmalıdır. Seyahat planında en uzun süre kalınacak ülkenin İspanya olması gereklidir. Mail çıktısı ya da ekran görüntüsü kabul edilmemektedir.
Otel rezervasyon çıktısında isminizin yazıyor olması gerekiyor.
6- SEYAHAT SAĞLIK SİGORTASI: Tüm seyahat süresini kapsayan, ayakta ve yatarak tüm tedavi masraflarını karşılayan, vefat halinde cenazenin ülkeye naklini içeren minimum 30.000 Euro teminatlı (diğer para birimleri kabul edilmemektedir), antetli kağıda basılmış kaşeli imzalı poliçe.
Seyahat sağlık sigortasını bir sigorta şirketine yaptırabilirsiniz. Ya da banka hesabınızın olduğu bir bankaya başvurun.. 6 günlük seyahat için kişi başı 44TL (2018 yılı)
7- İŞ VEREN MEKTUBU: Başvuru sahibinin iş vereni tarafından, iş yerinin antetli kağıdına yazılmış, ıslak imzalı ve kaşeli, kişinin seyahat edeceği tarihleri içeren dilekçe. Uçak otel rezervasyonları ile bu dilekçedeki tarihlerin birbirini tutuyor olması gerekmektedir. Mektubun bilgisayarda düzenlenmiş olması gerekir, el yazısı ile müdahale edilemez.
8- İŞE GİRİŞ BİLDİRGESİ: SGK işe giriş belgesi barkodlu olmalıdır ve üzerindeki iş yeri adresi İstanbul Başkonsolosluğu’na bağlı olan şehirlerden birine ait olmalıdır, merkez ofisiniz bu şehirler dışında ise durumu izah eden şirket yazısı sunulmalıdır.
*İşe giriş bildirgesinde barkodun okunaklı olması önemli.
*Merkez ofisim Ankara’da olduğu için durumu izah eden ekstra belgeye ihtiyacım oldu. Bu belgeyi çalıştığınız şirketten alabilirsiniz.
9- SGK TESCIL VE HİZMET DÖKÜMÜ: E-devletten barkodlu versiyonu son bir haftada alınmış bu belgenin detaylı tüm döküm olması gereklidir. Barkodsuz belgeler kabul edilmemektedir. (Şirket sahipleri ve memurların da sunması gereklidir)
https://www.turkiye.gov.tr/ üzerinde “SGK Tescil ve Hizmet Dökümü” şeklinde arama yaparak bu belgeye ulaşabilirsiniz. Belgeyi indirmek için “BARKODLU BELGE Oluştur” butonuna basmalısınız.
10- MAAŞ BORDROLARI: Son üç aya ait kaşeli ve ıslak imzalı maaş bordroları.
11- FAALİYET BELGESİ: Son bir ay içerisinde alınmış, iş yerinizin sanayi, ticaret ya da mesleki odalara bağlı olduğunu gösteren bu belgenin mutlaka ORIJINALI ya da ELEKTRONIK IMZALISI sunulmalıdır. Iş yeriniz orjinalini vermezse sizin bu evrağı bağlı olunan odadan temin etmeniz gerekir. Faaliyet belgesinin orijinali olmadan başvurunuz hiç bir şekilde kabul edilmez). Avukatların kendi baro kayıtlarının yanı sıra, yanında çalıştığı kişi ya da kişilerin baro kayıtlarını da sunması gereklidir.
Faaliyet belgesinde sorun çıkma ihtimali yüksek oluyor. O yüzden buraya dikkat. Faaliyet belgesini çalıştığınız şirketten ıslak imzalı olarak alabilirsiniz. Ancak bu belgenin geçerlilik süresi 6 aydır. Belgenin sağ üst köşesindeki tarih, 6 aydan eskiyse belgeniz geçersiz sayılır. Bu durumda kendiniz, şirketinizin bağlı oldu ticaret odasının websitesine girerek, belgeyi e-imzalı olarak indirebilirsiniz. E-imzalı belgenin geçerlilik süresi ise 1 aydır. Ben ATO(Ankara Ticaret Odası) nun websitesinden faaliyet belgesini kendim almıştım.
12- RESMİ GAZETE: İş yerininizin resmi gazetesi sunulmalıdır, bu belge fotokopi olabilir. İşyeri sahibi iseniz bunu göstermek için resmi gazetede ortak olarak geçtiğiniz sayfanın sunulduğundan emin olunuz.
13- İMZA SİRKÜLERİ: İş yeri adının geçtiği ilk sayfa ve başvuru sırasında iş evraklarınızı imzalayan kişilerin imzalarının olduğu bölüm sunulmalıdır. Bu belge fotokopi olabilir.
14– VERGİ LEVHASI: Güncel olması gereken bu belge de mutlaka barkodlu bölümün görülmesi gereklidir.
15-
16-
17-
18-
19- BANKA HESABI: Şirket hesabı kabul edilmemektedir, yalnızca Türk bankaları kabul edilir. Bankanın antetli kağıdına; ıslak imzalı ve kaşeli son üç aya ait dökümün sunulması gereklidir. Banka hesap cüzdanı beyanı kabul edilmez. Dökümün alındığı tarih ile başvuru yapılan tarih arasında en çok 15 gün olmalıdır. Aksi halde kabul edilmemektedir. Bankada seyahat masraflarınızı karşılayacak yeterli bakiye olması gerekmektedir, kredi kartı beyanı kabul edilmez. Banka imza sirkülerine gerek yoktur.
20-
21- MUVAFAKATNAME: 18 yaş altı başvuru sahipleri yalnız ya da yanlarında anne ve babanın her ikisi de olmadan (yanlızca bir ebeveyn ya da üçüncü bir şahıs ile) seyahat ediyorlar ise noterden muvafakatname gereklidir. Yasal vasi olan ebeveyn ile seyahat ediyor olsalar dahi diğer ebeveynin muvafakatnamesi gereklidir. Birlikte gidecek ebeveyn veya kişilerin geçerli vizeleri varsa, başvuru sahibinin dosyasına, birlikte gidilecek kişilerin geçerli vize fotokopileri ve otel – uçak rezervasyonları da eklenmelidir. Muvafakatnamede seyahat ettiği kişilerin adı ve TC numarası olmalı, İspanya ülkesine seyahat edecekleri mutlaka belirtilmelidir. Okul gezilerinde öğrenci gurubuna eşlik edecek öğretmenlerin isimeri ve TC no’ları belirtilmeli, bu kişiler o sırada başvuru yapmıyor ise geçerli vize fotokopileri dosyaya eklenmelidir. Ziyaret edilecek İspanyol kurumu var ise muvafakatnamede kurumun ismi de geçmelidir.
Hepbirlikte seyahat ettiğimiz için bu belgeye ihtiyacımız olmadı.
22-
23- İKAMETGAH: İstanbul Başkonsolosluğu’na bağlı şehirlerden birinde ikamet etmeniz gereklidir. Başvuru sahibinin yaşı farketmeksizin (bebekler ve çocuklar dahil) sunulması gerekir. Bu belge sadece muhtardan alınmış orijinal belge ya da e-devlet hesabından alınmış barkodlu belge olarak kabul edilir. Yabancı başvuru sahiplerinin de sunması şarttır. İkametgah sunulmadan başvuru alınmaz. Çalıştığınız şehir ile ikamet şehrinizin uyumlu olması gerekmektedir.
24- VUKUATLI NÜFUS KAYIT ÖRNEĞİ: Başvuru sahibi çalışmıyor veya öğrenci ise sponsor ile aile bağını göstermek için vukuatlı nüfus kayıt örneği gereklidir. Soyisim değişikliğinde yeni kimliklerle de sunulması gerekir. Başvuru sahibinin yaşı farketmeksizin – bebek ve çocuklar- sunulmalıdır.
Vukuatlı nüfus kayıt örneği e-devlet’ten alınabiliyor. Ancak vize başvurularında ıslak imzalı olması gerektiğinden mutlaka bir nüfus müdürlüğünden alın. Hatta gitmişken, ikametgah belgesini de nüfus müdürlüğünden alabilirsiniz.
25-
26- PASAPORT VE NUFUS CUZDANI + YABANCILAR İÇİN; OTURUM YADA ÇALIŞMA İZNİ FOTOKOPİSİ: Pasaportun vize bulunan tüm sayfalarının ve ilk sayfasının fotokopisi, eski pasaportta var ise son 3 sene içerisindeki Schengen vizelerinin fotokopisi gereklidir. Nufus cüzdanı fotokopisi sunulurken eğer yeni kimlik fotokopisi sunuyorsanız vukuatlı nufus kayıt örneği de sunmanız gereklidir. Yabancı başvuru sahiplerinin ikamet izni ya da çalışma izni be
Fotokopileri unutmayın.
27- VİZE ÜCRETİ VE SERVİS BEDELİ: Vize ücreti ve servis bedeli Dolar ($), ek hizmet bedelleri Türk lirası (TL) olarak nakit ödeme kabul edilir ve bu ödeme başvuru esnasında BLS kasalarına yapılmaktadır.
Vize ve servis ücretlerini $ olarak ödedik. Başvuru listesinde servis ücretinin TL olarak ödenmesi gerektiği yazıyor. Ancak siz buna aldanmayın. Yanınızda yeterli miktarda $ bulundurun. .
FAALİYET BELGESİ: Son bir ay içerisinde alınmış, iş yerinizin sanayi, ticaret ya da mesleki odalara bağlı olduğunu gösteren bu belgenin mutlaka ORIJINALI ya da ELEKTRONIK IMZALISI sunulmalıdır. Iş yeriniz orjinalini vermezse sizin bu evrağı bağlı olunan odadan temin etmeniz gerekir. Faaliyet belgesinin orijinali olmadan başvurunuz hiç bir şekilde kabul edilmez). Avukatların kendi baro kayıtlarının yanı sıra, yanında çalıştığı kişi ya da kişilerin baro kayıtlarını da sunması gereklidir.
RESMİ GAZETE: İş yerininizin resmi gazetesi sunulmalıdır, bu belge fotokopi olabilir. İşyeri sahibi iseniz bunu göstermek için resmi gazetede ortak olarak geçtiğiniz sayfanın sunulduğundan emin olunuz.
İMZA SİRKÜLERİ: İş yeri adının geçtiği ilk sayfa ve başvuru sırasında iş evraklarınızı imzalayan kişilerin imzalarının olduğu bölüm sunulmalıdır. Bu belge fotokopi olabilir.
VERGİ LEVHASI: Güncel olması gereken bu belge de mutlaka barkodlu bölümün görülmesi gereklidir.
BANKA HESABI: Şirket hesabı kabul edilmemektedir, yalnızca Türk bankaları kabul edilir. Bankanın antetli kağıdına; ıslak imzalı ve kaşeli son üç aya ait dökümün sunulması gereklidir. Banka hesap cüzdanı beyanı kabul edilmez. Dökümün alındığı tarih ile başvuru yapılan tarih arasında en çok 15 gün olmalıdır. Aksi halde kabul edilmemektedir. Bankada seyahat masraflarınızı karşılayacak yeterli bakiye olması gerekmektedir, kredi kartı beyanı kabul edilmez. Banka imza sirkülerine gerek yoktur.
Bir Çocuk İçin İspanya Vizesi Alıyorsanız,
Aşağıdaki belgelere ihtiyacınız var. Öncelikle anne ya da babadan birinin çocuğa sponsor olması gerekiyor. Daha önce İtalya ve Fransa için schengen vizelerine başvurmuştuk. Bu belgelere ihtiyacımız olmamıştı. Ancak İspanya bu belgeleri istiyor.
1- Sponsora ait tüm çalışma evraklarının ve banka hesap dökümünün fotokopisi.
2- Sponsor tarafından yazılmış orjinal sponsorluk dilekçesi,
Oğlum için yazdığım dilekçe aşağıdaki şekilde. Bu dilekçeyi bilgisayar ortamında yazıp, çıktısını aldıktan sonra imzaladım. Mavi ile işaretlemiş olduğum kelimeleri değiştirerek, sizde kendinize uygun dilekçeyi oluşturabilirsiniz.
Consulate General of Spain İstanbul
To Whom It May Concern,
As the motherof (Çocuğun adı soyadı), I hereby certify that I am willing and have promised to give him full financial support in his trip’s accomodation and living costs, travel expenses, health insurances and any other expenses.
Sincerely yours,
(Sponsorun Adı Soyadı) Tel: XXXXXXX Address: XXXXXXX
İspanya Vizesi Ücreti
Yetişkinler için vize ücreti 71 USD. Bls hizmet harcı 18 USD. Ödenmesi gereken toplam ücret 89 USD’dir (2018 yılı)
6-12 yaş arasındaki çocuklar için vize ücreti 41 USD. Bls hizmet harcı 18 USD. Ödenmesi gereken toplam ücret 59 USD’dir (2018 yılı)
0-6 yaş çocuklar için vize ücreti ve hizmet harcı alınmıyor. Ücretsiz.
Sponsor dilekçesi, faaliyet belgesi, öğrenci belgesi, işveren yazısı ve muvafakatname, orjinal olarak sunulması gereken evraklardır.
Avukatlar baro kayıt belgesinin orjinalini göstererek, fotokopisini sunabilirler. Uygun kriterlerde alınmış banka hesap cüzdanlarının da orjinali gösterilmek koşulu ile fotokopisi teslim edilebilir.
Sponsor gösterilmesi durumunda, başvuru sahibinin evraklarına ek olarak; sponsor tarafından yazılmış orjinal sponsorluk dilekçesi, sponsora ait tüm çalışma evrakları (emekli ise emekli olduğuna dair evraklar), sponsora ait banka dökümü, başvuru sahibine ait vukuatlı nüfus kayıt örneği gereklidir.
Bebekler ve çocuklarda da aynı şekilde anne ve babanın tüm sponsorluk evrakları dosya içerisine eklenecektir. Anne, baba ve eş haricindeki kişilerin sponsorluğu kabul edilmemektedir.
İspanya Vizesi Başvurusu Yaparken Dikkat Etmeniz Gerekenler
12 YAŞINDAN KÜÇÜK ÇOCUKLARIN BAŞVURUYA ŞAHSEN GELMELERİ ZORUNLUDUR.
BAŞVURUYA GELİRKEN EVRAKLARINIZI BU KONTROL LİSTESİNDEKİ SIRALAMAYA GÖRE SIRALAYIP ŞEFFAF DOSYA VB. OLMADAN SUNMANIZ GEREKLİDİR.
90 GÜN SONRASINA AİT SEYAHAT PLANLARI İÇİN BAŞVURU YAPILAMAZ. BAŞVURUYA GELDİĞİNİZ GÜN İLE SEYAHAT TARİHİNİZ ARASINDAKİ SÜRE 90 GÜNÜ AŞMAMALIDIR.
SEYAHAT TARİHİNİZ İLE BAŞVURU TARİHİNİZ ARASINDA 8 İŞ GÜNÜ OLMALIDIR. 8 İŞ GÜNÜ ALTINDA YAPILAN BAŞVURULAR KESİNLİKLE KABUL EDİLMEMEKTEDİR.
Leave a reply