Ormancı Türküsü hepimizin dilindedir. İyi biliriz. Ama Ormancı Türküsü hikayesini pek kimse bilmez. Bu blog yazımda, sizi bu acı türkünün hikayesine götürüyorum.
Yollarda olmayı severim. Dolayısıyla, yol üstünde mola vermeye değer yerler benim hep ilgimi çekmiştir. Bu bir lezzet durağı, iyi kahve adresi yada görülmesi gereken ama pek zaman gerektirmeyen bir yer olabilir.
Şimdi size yol üstünde uğrayabileceğiniz ama çok da fazla zaman harcamayacağınız bir yerden bahsetmek istiyorum.
Adı, Belen Kahvesi. Muğla civarından geçtiyseniz bu tabelayı mutlaka hatırlarsınız .

Burası benim hep merak ettiğim bir yerdi. Nihayet bu sene uğrayabildik.
“AMAN ORMANCI, CANIM ORMANCI
KÖYÜMÜZE BIRAKTIN YOKTAN BİR ACI”
Dizeleriyle akıllarda yer eden Ormancı Türküsü hikayesini yerinde öğrendik.
Ormancı Türküsü Hikayesi
Mustafa Şahbudak ve köy muhtarı Tevfik Cezayir çok yakın arkadaştır. Her akşam köy kahvesinde dama oynarlar. Bu ikilinin dosthane karşılaşması kahvedekiler tarafından çok sevilir. Bir temmuz akşamı yine iki arkadaş dama tahtasının başına otururlar. Oyun esnasında “Sarı Mehmet” lakaplı orman memuru Mehmet İn gelir. Kendisi sarhoştur. İlçeye bir evrak gönderimi için muhtardan bekçiyi ister. Muhtar, bekçiyi veremeyeceğini söyler. Çünkü bekçinin seçim evraklarını götürmesi gerekmektedir.
Ormancının yumruğunu masaya vurmasıyla birlikte kavga çıkar. Köylüler kavgayı ayırmaya çalışsa da silahlar zaten ortaya çıkmıştır. Mustafa Şahbudak, arkadaşı Tevfik’i korumaya çalışırken yanlışlıkla arkadaşını vurur. Ormancı kaçar. Muğla Devlet Hastanesi’ne ulaştırılan Tevfik, hastanede hayatını kaybeder. Mustafa Şahbudak ise hapse girer.

Bu acı hikayeyi, yıllar sonra Mustafa Şahbudak’ın bir yakını yazıp besteler. Zaman içinde türkü çok sevilir. Belen Kahvesi, işte bu acı hikayenin yaşandığı yerdir.

Belen Kahvesi’nde Ne Yapılır?
Belen kahvesine geldiğinizde;
- Buradaki mini müzeyi ziyaret edebilirsiniz. Ormancı Türküsü nün hikayesini yerinde öğrenebilirsiniz. Müzeye giriş ücreti yok.

- Bu tarihi kahvehanede yorgunluk kahvesi içebilirsiniz. Kafede atıştırmalık yiyecekler mevcut.

Çaybükü Tarihi Gevenes Köprüsü

Fotoğraftaki köprü ise tarihi gevenes köprüsü. Ormancı Türküsü‘nün dizelerinde bu köprünün ismi geçiyor. O yüzden bizde görmek istedik. Köprü konum olarak kahvehanenin çok yakınında.
NOT: Gevenes, Yatağan ilçesinin eski adıdır.
Belen Kahvesi’ne Nasıl Gidilir?
Muğla taraflarına gelirseniz, ana yoldan sapıp, bu güzel kahveye gidin. Dinlenin. Ve sonra tekrar yolunuza devam edin. Biz aynen böyle yaptık.
Belen Kahvesi’ne gelmek isterseniz, Yatağan’ı geçtikten sonra (Muğla merkeze gelmeden önce) ana yoldan sapmanız gerekir. Yaklaşık 12dk’da ulaşabilirsiniz.
Leave a reply