Vatikan(Vaticano); Vatikan Müzeleri(Musei Vaticani), San Pietro Bazilikası(Basilica di San Pietro) ve San Pietro Meydanı‘ndan(Piazza San Pietro) oluşan küçük bir toprak parçasıdır. Google Map’te “vatican city” olarak gördüğümüz bölge, bir müzeler topluluğundan oluşuyor. Yani böyle gezilecek caddelerin, kafelerin, otellerin olduğu bir yer olarak düşünmeyin…
Katolik mezhebinin yönetim merkezi olan Vatikan, dünyanın en ilgi çekici yerlerinden biri. Burası İtalya toprakları içerisinde yer alan ayrı bir ülke aynı zamanda. Kendi para birimi, ordusu var.
1870 yılında II. Vittorio Emanuele (Bu isme dikkat! Roma’nın bazı noktarında II. Vittorio Emanuele ismini görebilirsiniz) Birleşik İtalya‘nın kralı olduğunda, Papalık Devletleri İtalya’nın birleşim hareketine yenik düşmüşler. Politik güçlerinin ve topraklarının çoğunu kaybetmişler. 1929 yılında, Laterano Antlaşması ile Vatikan Şehir Devleti kurulana kadarki sürede ise papalık yönetimi muallakta kalmış.
Günümüzde Papa, 44,5 hektarlık Vatikan Şehir Devleti’ni yönetiyor.
Vatikan, 1506 yılında beri isviçreli muhafızlardan oluşan bir birlik tarafından korunuyor.
Papa’nın konutu, ofisler, resmi görüşme salonları, Vatikan müzesindeki eşsiz sanat koleksiyonları Vatikan surlarının içinde yer alır. Vatikan şehrinin surlarla çevrili olmayan tek yeri ise San Pietro Meydanı ve San Pietro Bazilikası. Surlarla çevrili olmayan bu kısım davetkar bir kapı görevi görür.
Vatikan bir ülke olunca vize gerekiyor mu sorusu hemen akıllara gelebilir. Vatikan hiç bir ülke vatandaşından vize istemiyor. Hatta pasaport soran da yok.
Roma seyahatine nokta atışı bir başlangıç yapmak isterseniz, “Roma’ya Gitmeden Önce Bilmeniz Gerekenler ” başlıklı yazım oldukça faydalı olacaktır.
Roma’da gezilecek yerlerle ilgili bilgiler için “Roma Gezilecek Yerler ” yazıma bakabilirsiniz..
Roma gezi günlüklerimi içeren ve Roma hakkında daha ayrıntılı bilgilerin yer aldığı Roma Gezi Rehberi yazıma bakmayı unutmayın.
Vatikan Nerede
Vatikan’a gitmek için öncelikle İtalya topraklarına ayak basmanız gerekir. Vatikan, İtalya’nın Roma şehrinde bulunuyor. Vatikan hiç bir ülkeden vize istemiyor ancak Vatikan’a ulaşabilmek için öncelikle Roma’ya gelmek gerektiğinden schengen vizenizin olması gerekiyor. Vatikan’a girişte hiç bir sınır çizgisi ya da her hangi bir kontrol yok. Sanki Roma’ya ait bir meydanmış gibi elinizi kolunuzu sallayarak San Pietro Meydanı’na girebilirsiniz. Roma’da gezilecek yerler listenizde Vatikan mutlaka olmalı.
Vatikan müzeleri herkese açık. Ancak giriş için bilet gerekir.
Vatikan’a Nasıl Gidilir?
Roma’dayken Vatikan’a yürüyerek ulaşabilirsiniz. Hem Roma’nın turistik olmayan sokaklarından geçerek, şehri daha iyi tanıma fırsatı da yakalamış olursunuz. Bizim otelimiz Vatikan’a 10dk’lık bir yürüme mesafesinde olduğundan haliyle yürüyerek gitmiştik.
Eğer Vatikan tarafında bir otelde kalmıyorsanız, toplu taşıma ile gelmek daha iyi olabilir. Çünkü Vatikan Müzeleri’ni gezerken çok fazla yürünüyor. Yorgunluk hat safhaya ulaşıyor.
Vatikan’a toplu taşıma ile ulaşmanın en kolay ve rahat yolu metrodur. Roma-Termini ana istasyon durağından Batissini yönüne doğru giderek Ottaviano San Pietro – Musei Vaticani ya da Cipro durağında inip kısa sürede ulaşabilirsiniz. (Line A metrosu)
İpucu: Ottaviano metro durağından indiğinizde, Ottaviano caddesine (Via Ottaviano) geçerseniz, Castroni’ye uğrayıp klasik İtalyan Kahvaltısı(Capuccino&Kruvasan) yapabilirsiniz.(Tam Adresi: Via Ottaviano, 55, 00192 Roma RM, Italy)). Biz iki sabah kahvaltımızı böyle yaptık bir başka Castroni şubesinde. (Tam adres:
NOT: Tam adreslerle direk GOOGLE MAP’de arama yaparsanız, istenen adresi net bir şekilde görebilirsiniz.
Vatikan Gezi Rehberi
Vatikan Gezilecek Yerler
Metro durağından inip Vatikan’a yaklaştığınızda, sizi yüksek surlar karşılayacaktır. Vatikan gezisine ilk olarak müze tarafından başlamak çok mantıklı olur. Vatikan müzeleri tabelalarını takip ederek surların dibinden ilerleyin. Müze girişine ulaşın.
Musei Vaticani(Vatikan Müzeleri)
Roma’da tek bir müze gezmek istesem bu Vatican Müzeleri olurdu dedim ve müze anlamında sadece buraya zaman ayırdım.
Roma’ya gelmeden önce müze giriş biletlerimizi internetten satın almıştım. Vatikan müzesi için online bilet satın almak isterseniz Vatikan Giriş Bileti linkine tıklayın. İlgili linkten, ADMISSION TICKETS bölümünden ilerleyip, istediğiniz günü ve saati seçerek devam edebilirsiniz. Vatikan giriş ücretini ödediğinizde, bilet e-mail adresinize düşecektir. Bileti print edip, yanınıza alınız.
Müzeye seçtiğiniz saatte gitmelisiniz. Eğer daha erken giderseniz, içeriye almıyorlar. Vatikan müzesi online bilet ücreti 17 EUR ve online işlem ücreti 4 EUR’dur. Vatikan müzesi giriş ücreti toplamı 21 EUR (2018). 6 yaşa kadar olan çocuklar ücretsiz girebiliyor. 6-18 yaş arası kişiler indirimli bilet satın alma hakkına sahip.

Müzeye girdiğinizde, üst kata çıkıp, elinizdeki bilet çıktılarını verip, gerçek müze biletlerinizi alın. Audio guide(sesli rehber) almak isterseniz, bu noktada temin edebilirsiniz. Audio guide için ayrıca ücret ödemek gerekiyor.
Daha sonra tabelalardan gezmek istediğiniz müzelerin hangi yönde olduğunu bulup, o yöne doğru ilerleyin.

Vatican Müzeleri’nin hakkını vererek gezmek isterseniz 1 tam gününüzü ayırmanız gerekir. Hızlı bir şekilde gezmek isterseniz, yaklaşık 2,5 – 3 saatlik bir sürede Sistina Şapeli’ne doğru ilerleyen müzeleri gezebilirsiniz. (Stanze di Raffaello (Raphael’in Odaları) dahil).
Biz sadece Sistina Şapeli’ne doğru ilerleyen müzeleri gezip, kısa sürede müze gezimizi bitirmiştik. Hatta müze gezisinden sonra başka nerelere gittiğimizi görmek isterseniz, sizi roma günlüklerimi yazdığım yazıya alalım.
Roma’nın en büyük müze kompleksinde sayısız sanat eserleri, Rönesans freskleri ve Sistina Şapeli bulunuyor Vatikan Müzeleri, 54 küçük müze ve galerilerden oluşuyor. 5 yüzyıl boyunca toplanmış farklı koleksiyonları içeriyor. Peki hangi müzeler var? Onlardan bazıları şöyle: Pinacoteca, pio-cristiano müzesi, pio-clementino müzesi, etrusco müzesi, galleria degli arazzi, galleria delle carte, stanze di raffaello, collezione arte ve capella sistina.
Müzedeki eserlerin en çok bilinenleri ise, stanze di raffaello ve capella sistina‘dır.
Stanze di Raffaello (Raphael’in Odaları)
Raphael’in Odaları, Raphael ve öğrencileri tarafından dekore edilmiş 4 papalık dairesini kapsamakta. 3. odada duvarlar hukuk, teoloji, şiir ve filozofi değerlerle kaplı. Doğu duvarında “School of Athens” (Atina Okulu) tablosu tarihin en büyük düşünürlerini hayali bir felsefe akademisinde tartışırken betimlemekte. Raphael kendini bu görüntünün içine resmetmiş. Üzerinde kırmızı bir pelerin ve siyah bere var. Uzakta sağ tarafta.
Cappella Sistina(Sistine Şapeli)
Vatikan gezilecek yerler listesinin en başında yer alan Sistine Şapeli‘i katolik kilisesinin ihtişamını en iyi yansıtan yer. Bu özel odada papalık seçimleri yapılıyor.
Şapelde insanın öyküsü 3 bölümde anlatılmış. Ademden Nuh’a; Yasanın Musa’ya verilmesi ve İsa’nın doğumundan sonra Son Yargı’ya kadar olan bölüm. Tavanın ortasına doğru Adem’in yaradılışı‘nda ileri doğru uzatılmış parmak var.
Şapelin altar duvarında Michelangelo‘nun ünlü Son Yargı(The Last Judgement) eseri yer alıyor. Bu eserde Hz. İsa’nın tekrar dünyaya gelişi ve kıyamet günü tasvir edilmiş.

Dikkat: Sistine Şapeli’nin içinde video kaydına ve fotoğraf çekimine izin verilmiyor. Görevliler sizi mutlaka uyarıyor. Ancak içeriye girdiğinizde görevli uyarana kadar bir miktar kayıt alabilir yada fotoğraf çekebilirsiniz. İçeride gürültü yapmaya da izin yok. Sessizlik önemli.
NOT: Girişin sol tarafında oturmak için bank benzeri yerler var. Boş yer varsa mutlaka oturun. Hem dinlenmiş olursunuz hem de etrafı daha detaylı inceleme fırsatınız olur.
Vatikan Müzesi Merdivenleri – Spiral Merdivenler
Müze çıkışında, DNA sarmalına benzeyen bu merdivenler karşılayacak sizi. Bol fotoğraf çekmeyi unutmayın.

Vatikan Müzelerinin kapalı olduğu günler şöyledir: Pazar günleri, 1 Ocak, 6 Ocak, 11 Şubat, 19 Mart, Paskalya Pazarı ve Pazartesi günü, 1 Mayıs, 29 Haziran, 14-15 Ağustos, 1 Kasım, 8 Aralık, 25 Aralık ve 26 Aralık.
Piazza San Pietro (San Pietro Meydanı )
Müzeden çıktıktan sonra, surların etrafından dolanarak Piazza San Pietro’ya ulaşın. Etrafta herhangi bir kontrol noktası ya da sınır çizgisi aramayın. Direkt olarak meydana giriş yapabilirsiniz. Giriş ücretsiz.
Meydanın bir diğer adı da Aziz Petrus Meydanı. Bu büyük eliptik meydan, ünlü mimar Gian Lorenzo Bernini tarafından yapılmış.

Bernini’in harika revakları meydanı hoşgeldin der gibi kucaklar. Revakların üstündeki gerçeğinden büyük olan 140 kireç taşı Aziz de Bernini tarafından tasarlanmış.
Papa konutunda olduğu zamanlarda, her çarşamba saat 10.30’da bu meydanda halka sesleniyor. Papanın konuşması en az 6 dilde. Eğer seyirci olmak isterseniz, önceden bilet almak gerekiyor. Biletler ücretsiz. Bilet satışı, İsviçre muhafızlarının olduğu yerden alınabiliyor. Oturacak yer bulmak için erken gitmekte fayda var.
Papa, pazar günleri de öğle vakti pazar ayini için dairesinin penceresinden kısa bir kutsama ile meydandaki kalabalığa sesleniyor. Bilete gerek yok.
Basilica di San Pietro (San Pietro Bazilikası)
Roma katoliklerinin önemli haç merkezi olan San Pietro Bazilikası, Piazza San Pietro meydanında. San Pietro Bazilika’sına giriş ücretsiz. Ancak içeriye giriş kuyruğu oldukça uzun.

Bazilikanın en değerli sanat eseri Michelangelo’nun Pieta heykeli girişin hemen sağında. Michelangelo, çarmıhtan indirilmiş Hz. İsa’yı kucaklayan Hz. Meryem’in hüzünlü halini betimlemiş. Bu eseri yaptığında 25 yaşında. Ayrıca, sanatçının imzasını attığı tek eseri bu.
Bir diğer görülmesi gereken önemli eser ise Aziz Petrus heykeli. Heykelin sağ ayağı, turistlerin dokunmasından dolayı aşınmış. Peki Aziz Petrus(San Pietro) kimdir? Aziz Petrus, Hz. İsa’nın 12 havarisinden biri. Katolik alemi için önemli bir din adamı ve Hz. İsa’nın da varisi sayılmış.
Bazilikanın tepesine çıkmak istersiniz, harika bir Roma manzarası sizi bekliyor olacak. Aynı zamanda, San Pietro Meydanı’nı daha ayrıntılı görmüş olacaksınız. Yukarı çıkmak ücretli. Eğer sadece merdivenlerden çıkacaksanız 5 EUR. Bir kısmını merdivenlerden, bir kısmını ise asansör ile çıkmak isterseniz, bilet 8 EUR (2018 yılı) oluyor.(asansör + 230 basamak)
Vatikan’a Giriş Kuralları
Vatikan kıyafet kuralları konusunda ek bilgi geçmek isterim. San Pietro Bazilika’sına girerken, kısa etek, şort ve askılı tişört giymemeniz gerekir.
Bazilika gezisini tamamladıktan sonra, San Pietro Meydanı’nın hemen önünde yer alan genişçe bir cadde(Via della Conciliazione) var. Bu cadde boyunca ilerlediğinizde Castel San Angelo’ya ulaşırsınız. Buradan da Piazza Navona’ya doğru ilerleyebilirsiniz. Ya da Trastevere bölgesine geçebilirsiniz. Özellikle akşamları Trastevere’nin daha hareketli ve eğlenceli olduğunu söylemeliyim.
Kafanıza takılan sorular varsa, aşağıdaki yorum bölümüne istediğinizi yazabilirsiniz. Yorum yapmaktan çekinmeyin. 🙂
Merhaba Vatikan Müzesi online bilet için tavsiye edebileceğiniz bir site var mı? http://www.ferhatgokce.com/vatikan-muzesi-bilet-turleri/ bu adreste getyourguide var ama sizin görüşünüz & öneriniz nedir? Şimdiden teşekkür ederim.
Merhaba, bu yazinin icinde bilet alabileceginiz website yer aliyor. Yani site asagidaki sekildedir. Sadece bu siteden bilet satin alabilirsiniz. Yine yazinin icinde nasil bilet satin alabileceginizi ayrintili anlattm. Simdiden iyi seyahatler dilerim.. https://biglietteriamusei.vatican.va/musei/tickets/do?action=booking&codiceTipoVisita=26&step=2